A master suite remodel

This master en suite bathroom has been redesigned to house a bedroom, dressing room and en suite scheme in an open-plan space and uses wooden finishes combined with contemporary fittings to create a hotel feel

TODO alt text

The property

A detached 1930s villa in north London, owned by a couple. The property was remodelled to turn it into a six-bedroom house with more space for entertaining and to modernise the scheme. The master en suite bathroom was also redesigned.

The brief

Woodstock Furniture (01264 334044; woodstockfurniture.co.uk) was tasked with designing a bedroom, dressing room and en suite scheme in an open-plan space, with bespoke fitted furniture and storage solutions inspired by the owners’ travels to luxurious boutique hotels around the world. The couple were keen to bring in a natural-style scheme using wooden finishes paired with contemporary fittings. The room had to provide enough space for a large wet room-style shower enclosure as well as a dressing room zone with a large, built-in wardrobe.

bathroom-suite-2

A stylish shower is on the other side of the bedroom in the open-plan space, with mosaic tiles from Bibliotheque and a glass screen from DR Services (London) helping to keep the shower area watertight

How it was achieved

The couple enlisted the help of Andrew Hall, managing director and chief designer at Woodstock Furniture, who advised on how to create the defined zones within the space and how to maximise the storage solutions in the awkwardly shaped room, converted from a loft space. The entire space was reconfigured to create the bedroom, bathroom and dressing room, with the bedroom centralised within the space, a wet room shower at one end and an en suite/dressing room at the other.

To create a sense of flow between the en suite and bedroom spaces, Andrew designed fitted furniture in a dark walnut finish with discreet groove handles. This included the sliding door wardrobe in the corner of the suite, which made best use of the sloped ceiling, and the wall-hung vanity unit. The adjacent tall cabinets were built to store towels, while the cabinetry is also a practical solution to concealing the pipework around the room.

The couple were keen to create a modern space, but wanted the scheme to be warm. A freestanding bath matches the white Corian worktop on the vanity unit, which also complements the plain painted wall backdrop. Meanwhile, the taps, shower fittings and lighting were chosen in a chrome finish to maintain a modern look.

At the far end of the space, a large wet room shower is a direct contrast to the warm, wooden scheme in the dressing area. The space is tiled in blue mosaics and is made private with a matching glass screen. It features a white wet room floor, a built-in seat, and a large overhead shower with wall-mounted controls.

Wall- and floor-mounted spotlights were used throughout the whole scheme, with mood lighting fitted in the ceiling of the shower enclosure. Spotlights were also recessed into the floor around the bath to create a similar relaxing feel. More practical lighting was fitted around the basins and vanity unit.

In homage to their visits to boutique hotels, the couple introduced hi-tech features into the space, including speakers in the ceiling and automated blinds to control the privacy level.

The costs:

A similar design would cost around £10,000 for the bespoke fitted furniture, excluding bathroom fittings.