Two-storey glass extension

Jane and Oliver Smith added a two-storey rear extension to increase space and light in their home

TODO alt text

The Smiths’ detached 1960s house in Surrey had three bedrooms, a linked garage and a large garden. The original narrow hallway led into a living room and kitchen, both of which suffered from a lack of light.

The brief

Jane and Oliver Smith wanted their house extended upwards and outwards at the back and modernised, with a largely open-plan layout downstairs and a master suite upstairs. It was important to them that the transformation would bring lots of light into the new rooms, and that in summer the indoor space could merge seamlessly with the outdoors.

The results

With the help of a local architect, the house was transformed in under a year. ‘On entering the house now, there is a bright, double-height entrance hall, which leads to the reception room and kitchen-diner at the back of the property. The main feature of both is folding-sliding doors that run along the back of the house and open on to the garden,’ says Lisa Slann of estate agency Howard Cundey.

‘The fabulous living room extension has skylights, a wood-burning stove and oak flooring, and leads to the open-plan, luxurious kitchen-diner, which has taken the place of the dingy single-storey, flat-roofed extension originally there. A useful utility space is at the back of the kitchen, as is access to the garage, which has been widened to take two cars. ‘At the front of the house, where the original living room was, a stud wall has created a neat, quiet home office that is separated from the open-plan reception areas. There’s also a useful downstairs cloakroom off the hallway.

‘Upstairs, there are now four double bedrooms. The master bedroom, which is within the new double-storey extension where the old flat-roofed extension once stood, has high ceilings, floor-to-ceiling windows overlooking the garden, a walk-in dressing room and an en suite bathroom. At the front of the house, where the original master bedroom was, there is now a guest suite with an en suite shower room. There are two further double bedrooms and a family bathroom. ‘Outside, the garden has been landscaped with a raised decking area, lawns and vegetable beds. At the front of the house, there is now a double garage. The exterior of the property has been totally transformed, with the original brickwork and aged render now hidden beneath a new, bright white render. All the windows have been upgraded, while the front door and garage doors now have a smart, contemporary wood finish.‘

What it cost

The work to transform the house cost £100,000.

Featured image: Large windows and bi-folding doors dominate the back extensions of this detached home, which help to merge the indoors with the outdoors and provide wonderful views of the newly landscaped garden.