A bespoke fitted bathroom

The bathroom in this four bedroom Victorian home has been renovated to create a bespoke space with a French-inspired en suite scheme

TODO alt text

The property

A four-bedroom Victorian townhouse in Chelsea, west London, owned by a family with two young children.

The brief

In search of a French-inspired en suite scheme, the owners wanted to bring character into a previously bland space, enlisting designers at Barbara Genda Bespoke Furniture (020 7978 2349; barbara-genda.com) to create a bespoke look with lots of storage, including a basin with shelving beneath that would tie together the grey and neutral scheme.

How it was achieved

The homeowners moved into the house in 2009 and, after renovating the whole property, turned their attention to remodelling their master en suite in 2012. Working together with the designers, they came up with a look that would enhance the spacious L-shaped room, while providing plenty of built-in storage for clothes, towels and bathroom essentials. They also enlisted the help of an architect from Dobson & Vivian (020 7736 4423; dobsonandvivian.co.uk).

The new storage includes two new wardrobes, either side of the bathroom entrance, a mirrored cabinet above the basin and an open area below the basin, which allows for the display of towels and baskets, as well as creating the illusion of more space in the room. A freestanding ladder shelf in white complements the overall scheme and provides a flexible storage solution that can be moved around or easily updated.

The doorway to the bedroom was moved from its original position following the architect’s suggestion that this would allow just enough space to fit a walk-in shower in a recess behind one of the wardrobes. Only minimal floor space was lost as a result, so the bathroom was not made to feel any smaller.

The bespoke storage fittings were painted in a dark shade of grey, which is in contrast to the white walls, but matches the colour of the traditional-style freestanding, roll-top bath. To meet the brief of a French-inspired scheme, the design features classic-style fittings, such as taps in brushed nickel and a heated ladder towel rail.

The reclaimed pine flooring has been laid and painted to work with the rest of the new scheme, while the original sash box windows were restored and modern white shutters fitted to ensure privacy.

The cost:

£22,825, including all fixtures, fittings and installation.