A ground floor redesign

Anne and Peter Brooks have redesigned the ground floor of their home to allow them to make full use of the existing space and bring in more light.

TODO alt text

Although Anne and Peter Brooks had already added a conservatory to their 1920s home in Richmond more than 10 years ago, they didn’t feel they’d gained a great deal of space.

The existing ground-floor layout was dark and badly planned, with a rear living room leading through to the conservatory, and a narrow galley kitchen that could only be accessed via the conservatory and a dark corridor in the centre of the house.

Keen to create a more efficient layout that would allow them to make full use of the existing space, Anne and Peter consulted Architect Your Home (0800 849 8505, architect-yourhome.com) to redesign the ground floor as part of a full house renovation project.

The planned redesign involved blocking the long, dark corridor that led to a side door and the galley kitchen to create a ground-floor WC, while the old downstairs WC was knocked through and incorporated into the kitchen space. A wall between the kitchen and rear living room was also removed to make the kitchen an integral feature of the ground floor rather than it being cut off from the rest of the house.

Whitened wide oak flooring was also fitted throughout the ground floor to link each of the spaces, while Anne opted to keep the original patio doors leading out to the conservatory so this area can be closed off to create a separate space if required.

The project took six months from the initial design consultation to completion and cost approximately £70,000 including new fixtures and fittings, kitchen, underfloor heating and the wood flooring.