A vintage-style en suite

This master bedroom en suite has been designed to be pretty and practical, making the most of a small space and using fixtures and fittings that are in keeping with the Victorian style of the rest of the home

TODO alt text

The property

A five-bedroom Victorian house on the Thames riverside in Putney, south-west London. The owners are a couple with three young children.

The brief

The owners enlisted the help of an architect from Flower Michelin (020 7751 0444; flowermichelin.com) and an interior designer from Tessuto (020 7371 0117; tessuto.co.uk) to create an en suite for the master bedroom. The desired look had to be pretty and practical, while also styled in keeping with the Victorian architectural features of the property.

vintage-bathroom-3

The space has a slimline layout so as not to take too much space from the bathroom. A false wall was built to conceal the cistern and create storage. Mirrors on two walls give the impression of a larger room

How it was achieved

The bathroom was completed as part of a whole house renovation, which took 10 months in total. By understanding the couple’s requirements for the room, the architect and interior designer were able to bring their dream master en suite to fruition.

In order to make space for the new en suite, one of the upstairs floors of the five-storey property had to be slightly reconfigured. Space was taken from the adjoining bedroom to create a long, narrow en suite, complete with a large walk-in shower, a washbasin and a WC. Storage was cleverly integrated into the design by building a small niche into a wall in the shower, while a large shelf and mirrored cabinet were fitted above the WC. Positioning the wall-hung mirrored cabinet across the full width of the wall above the WC has created the illusion of more space, and it reflects the light that bounces off the tiled surfaces. Structurally, false walls were built to hide the cistern of the back-to-wall WC and to provide space for the recessed niches.

In keeping with the heritage of the property, the owners chose traditional-style fittings. A classic-style basin in white ceramic is paired with vintage-style taps. Linear wall lights positioned either side of the wall-mounted mirror add a contemporary touch. A large overhead rain shower, with additional hand-held rinser and remote temperature controls complements the basin taps, while a period-inspired heated towel rail is an attractive and practical design element.

A neutral colour palette of white and grey was chosen for the decorating scheme to fit in with the bedroom décor and create a sense of flow. Mosaic and metro tiles in similar neutral shades provide contrasting finishes in the scheme, with one glazed and the other having an iridescent look. Combined, they add visual interest and reflect the light, thereby creating a sense of space and glamour.

The cost:

£8,000 plus VAT, excluding installation.