A Victorian terraced house extension

TODO alt text

Catherine Kanter’s end-of-terrace house in north London has been extended over two storeys at the rear and remodelled for an open-plan ground floor kitchen/breakfast room and a first floor study.

Much of the original property also had to be dismantled and rebuilt after a survey revealed structural problems.

The kitchen has been extended to the rear and up to the side boundary to take up the full width of the plot. Rather than placing the glazed rear wall parallel to the back of the house, it has been offset at an angle to add interest.

The new boundary walls either side of the kitchen/breakfast room are constructed in re-used London stock brick. For colour and texture, this has been left exposed in the interior space.

The grey tiled floor flows seamlessly from the inside to the outdoor area, divided by folding sliding glazed doors.

Above the kitchen, a large glazed skylight in the flat roof brings light into the heart of the house.

The wall of the new first floor study is entirely glazed for a roof terrace effect. To enhance this, its internal floor is at exactly the same level as the paved flat roof. The boundary wall with the neighbouring property continues up from below in exposed recycled brick.

The project took 12 months. Typical costs for a contemporary extension range from £1,600-£2,400 per m².

In the gallery: The monopitch roof, flat roof and fascia of the extension are clad in Natural fibre cement cladding from Marley Eternit; The glazed doors that lead out to the garden are from Fineline Aluminium, while the units are from Smith and Brown Cabinet Works.

Architect: Robert Dye Architects, 020 7267 9388, robertdye.com.