Adding a contemporary lean-to conservatory

Graham Cartledge has added a contemporary lean-to-conservatory extension to the rear of his house, remodelling the existing layout to create an open-plan kitchen-breakfast room in his 1950s home

TODO alt text

A RIBA-registered architect, Graham worked with Apropos (0845 434 8901, aproposconservatories.co.uk) to design, engineer and build the conservatory, which has a lightweight aluminium frame.

Powder-coated in grey, the design has a minimal look with clean lines and contemporary kitchen units to match, plus a large island unit and a wall of appliances.

New opening

The bricks removed to form the new opening, linking the existing house with the extension, were used to build the walls, helping to ensure the structure blended seamlessly.

Glazing

Despite the high proportion of glazing in the conservatory, the use of low-emissivity, double-glazed units and high levels of insulation in the flooring and walls meant the new space could be integrated with the house to form an open-plan layout. A conventional, fully glazed conservatory might well have had to be separated from the house by external grade doors to comply with Building Regulations.

Finished project

The double-height space has views of the side and rear gardens and incorporates two sets of French doors, linking the inside and outside. The entire area is laid with large-format limestone tiles, joining it together as a single space.

The kitchen is at the front, while the dining area is towards the rear where it opens into an informal living space within the existing property. To help prevent overheating in the summer, electric roof vents have been added, allowing air to flow throughout.

A similar project by Apropos would cost around £48,000, including VAT.

PHOTOGRAPHS APROPOS