Garden room extension

Adding a full width rear extension to a detached house in a Conservation Area, where the footprint of the extension exceeded Permitted development rights, but planner's allowed it under the condition that it was a sympathetic design. The project cost £60,000

TODO alt text

Replacing a conservatory with a full width rear extension to a detached house in a Conservation Area.

The project

  • The design: A full-width extension to a detached house
  • The budget: £60,000
  • The brief: To knock down a dilapidated conservatory and replace it with a garden room

The original conservatory

Paul Day of PD Architecture explains how the brief was achieved:

‘Although the extension was quite large for a Conservation Area, and beyond the homeowner’s permitted development rights, the planning authority took the view that building a sympathetic design with the same footprint as the existing conservatory would be an improvement. Internally, the feature glazed gable, vaulted ceiling and rooflights help to provide a light, contemporary and luxurious feel in the new space, and shed ample light into the rooms behind. The extension was painted to merge old with new, and the existing natural slate roof was replicated on the extension to achieve a simple and consistent look.’