Planning permission granted for next phase of Victorian renovation project

Blogger James Merrington’s family home will soon be 45% bigger – and feature three recently approved design features

TODO alt text

Our phase-two planning application has been accepted, and my wife and I are over the moon. This second phase includes three separate components; a two-meter-high brick wall at the front of the property, a wooden and glass link building, and replacing all of our home’s single-glazed 1899 Victorian sash windows with double-glazed, acoustic laminate hardwood replicas.

This second application was achieved with the help of a planning consultant and a heritage statement. As the property is a non-designated heritage asset with an Article 4 direction on it – meaning the permitted development rights have been removed – this was very important. The planning report stated that it would have been “unreasonable” to reject the application for the new windows, even though the glazing bars will be very slightly thicker. A resounding win for common sense!

close up of scaffolding on a Victorian renovation project

Work on the two-storey extension has reached the point where all steels have been delivered to site via two separate crane lifts. The first-floor timber is also in place. The new extension adds 45% of additional space, and I’m slightly worried about the rather imposing structure that is starting to appear, however, use of traditional black agricultural boarding will help it blend into the street scene.

So far, we are on or slightly behind budget and we have decided to remove a chimney stack in the middle of the new living room and create a new one against one wall. That is the only design change and the builder and I agree it will be worth it.

Work on the link between the two-bedroom oak-framed annex and the main house will start after the main bulk of extension is done. This work will radically change the usage on the annex and will significantly increase the overall property value. Our intention is to keep the house for many years, so linking the two was important to me.