Wow-factor glazed kitchen extension

A light-filled extension marries the traditional style of this period home with the owners’ desire for a contemporary, open-plan kitchen-diner

TODO alt text

In search of more space in their listed Victorian home, and keen to introduce a contemporary look, the owners enlisted the help of Gregory Phillips Architects to remodel a dated 1980s rear extension as part of a whole-house renovation.

They wanted to replace it with a two-storey extension to complement and contrast with the main property, housing a modern kitchen-diner.

One of the owners is a computer games designer, so wanted some elements of fun and colour in the design.

Fact File

The property

The location

The owners

The cost

phillips-kitchen-before

With its small windows and dark units, the old space desperately needed modernising

phillips-kitchen-extension

The kitchen-diner is at ground level, with a basement below created by excavating into a sloping lawn to make space for a pool. Minimising the visual impact of the new extension, in line with planning restrictions, white exterior render links it to the original house. The new space includes a living area next to the full-width, floor-to-ceiling glazed walls, which maximise the views, with the dining area at the opposite side of the dual-aspect room

• The full feature – including stockists – appears in the supplement of the November issue of Real Homes, in shops now. Subscribe today to take advantage of our money-saving subscription offers.