Real home: a glazed kitchen extension creates a light-filled space

For a light-filled kitchen, Tatiana Karelina and Shawn Frazer chose a modern style to complement their glass extension

TODO alt text

‘We were renting a maisonette in London’s Kensington when we started house-hunting in 2013, but soon realised that buying a property in that area would be a stretch,’ says Tatiana. ‘As my hair salon is local, I didn’t want to move too far away, but we looked for a long time with little success.’

Eventually the couple came across a terraced house in Notting Hill and were struck by its huge potential. ‘It had permitted development to create a basement and there was a partially renovated loft,’ says Tatiana. ‘But it had been rented out and was looking a little neglected, with an overgrown garden.

‘We knew it could still be a lovely home with the ground floor opened up and the loft properly converted, so we bought it anyway,’ she adds. The sale went through in spring 2014 and the couple stayed in their rented flat while work got underway.

‘First, we hired a structural engineer to assess the viability of excavating the basement. He said it would be a challenge, but possible.’ It now includes a cinema room, home office, utility, two bedrooms, as well as a wellness suite with jacuzzi.

Fact file

  • The owners: Tatiana Karelina, who owns Tatiana Hair Extensions, and husband Shawn Frazer, a banker, live here with their son Xander, one
  • The property: A four-bedroom, mid-terraced house built in 1921
  • The location: Notting Hill, London
  • What they spent: The couple’s kitchen extension project cost around £124,200

 

The build

To find tradespeople, Tatiana asked for recommendations from the builders who had refurbished her salon not long before, and, once an architect was appointed, he made further suggestions.

Shawn visited the site every day to oversee work. ‘It was pretty much an empty shell as most of the internal walls had been removed,’ says Tatiana. When the excavation began, water started to pour into the space, and had to be pumped out while the cement base was poured.

‘We couldn’t predict how long the work would take, and at times it moved slowly, but after seven months things started to take shape.’ On the ground floor, the living room was kept at the front while the old conservatory was knocked down and replaced with a glass-box structure.

frazer-before

Sandwiched in the middle of the house, the kitchen received very little natural light, so the couple wanted to open up the ground floor to make it the hub of the home

Structural features

‘A steel beam across the rear has allowed the space to be completely open to the kitchen in the middle,’ says Tatiana, ‘and a wide walkway makes the front living room feel part of it, too.

‘I love how there’s a seamless view from the front door through to the Buddha water feature in the garden,’ she adds. ‘Having so much glazing in the new extension also makes the garden feel like part of the kitchen.’

frazer-extension

Tatiana painted the chairs and had them reupholstered. For a similar table, try

Planning the kitchen

When it came to planning the kitchen, Tatiana and Shawn wanted a contemporary design to complement the sharp lines of the glass extension. ‘We wanted a multifunctional, minimalist space where we can move easily between areas,’ Tatiana explains. ‘It had to be modern, shiny and hi-tech, but also inviting.’

After visiting several showrooms, the couple fell in love with a stunning Italian design. ‘It had the combination of practicality, quality and price that we were looking for, and a good choice of appliances,’ says Tatiana. ‘We opted for handleless units for a streamlined finish, an off-white stone worktop, and a chunky light oak breakfast bar to add warmth.’

The kitchen company advised on the best layout. ‘I knew I wanted a sink in the island so that I could chat to Shawn and friends while preparing food,’ Tatiana says.

frazer-kitchen

Cococucine P+ units in matt white lacquer, and Caesarstone Classico 1141 pure white worktops, maximise the light. For similar pendant lights, try the Plumen drop cap and pendant set by Habitat

Lighting scheme

The space has been enhanced immensely by well-thought-out lighting.

The couple sourced all the lighting online, and supplemented their fixed fittings with freestanding table and floor lamps to create atmospheric pools of light in the evening. ‘I like to mix up styles,’ explains Tatiana, ‘so we went for a modern dining table and combined it with Victorian chairs, which I painted and had reupholstered.

frazer-extension-exterior

The sharp contemporary lines of the glass-box extension by Raven Glaze are echoed by simple, angular garden furniture. For similar, try Four Seasons Outdoor Riviera modular seating

Inside-outside space

Once the kitchen had been completed, Tatiana and Shawn could think about linking the kitchen-diner to the outside.

‘We wanted to create a zen-like space with Asian-style influences,’ says Tatiana,

A year after the project began, the couple were able to move in and start enjoying the space. ‘It was a month before our son Xander was born, so it was just in time,’ says Tatiana. ‘We’re really proud of the space now. It’s great for family life, but also amazing for entertaining. It may look like a small cottage from the front, but, inside, the modern architectural style of the kitchen is quite surprising.’

The costs

Glazing£43,200
Appliances£20,000
Units£20,000
Building work£20,000
Furniture and accessories£15,000
Flooring£5,000
Lighting£1,000
TOTAL£124,200