Extending a basement flat

Extending the rear of a basement flat with a dramatic glass box has filled this kitchen-diner with light

TODO alt text

By altering the shape and style of the rear extension added to this basement flat, the owners have filled their property with light and improved the layout.

IMAGE ABOVE: The light-flooded kitchen-diner now has a great garden views and wonderful natural daylight throughout the year.  

The house before

The Shiachs’ basement flat in west London was in need of refurbishment, while at the back an existing extension needed knocking down to make way for a light, bright room. The existing layout had a high proportion of hallways and corridors to living accommodation, which needed remodelling.

IMAGE ABOVE: The original rear basement extension gave little useful indoor space and didn’t link well with the garden. 

The brief

The existing rear extension of this basement mansion flat was to be demolished and rebuilt to create a new kitchen and dining space that would suit a busy family. The whole property would also be refurbished to a high-quality finish.

The results

Making the most of daylight was the key to making this transformation a success. ‘We demolished the old extension and rebuilt a new one with a larger footprint,’ says James Munro of Granit Chartered Architects. ‘Incorporating a frameless glass box to create a new kitchen and dining space would maximise daylight in the rest of this apartment. The rear garden was north-facing and surrounded by four- to five-storey blocks, so the challenge was to make the property feel light and airy.

‘As well as being extended at the back, the flat was reconfigured to create a master bedroom and en suite, with two further bedrooms, two bathrooms and a shower room and utility. There’s also a small home office at the far end of the kitchen. High-quality finishes, tiling and lighting were used throughout, and acoustic ceilings reduced any sound transmission from the property above.’

What it cost

Around £300,000, including extensive refurbishment of the whole flat.