Adding a modern glazed rear extension

The extension to the rear of this converted timber barn in Hertfordshire has transformed the shape of the house, creating more space in what was originally a very long and narrow layout and adding valuable living space.

Click on gallery images to view larger picture.

This contemporary extension to a traditional timber barn conversion in Great Amwell, Hertfordshire, was designed by Nicolas Tye Architects (01525 406677, nicolastyearchitects.com). The existing layout of the barn was long and narrow, and the idea of the extension at the rear was to provide additional practical living space.

The new space is used as an informal dining and living area, and is open to the principal living area and a children’s play area (formerly the dining room).

Extending a barn conversion successfully can be difficult, and almost always requires planning permission. Planners are usually keen that any additions are not only subservient to the existing building but also sympathetic. This rectangular glass box design, tucked under the eaves, was the ideal solution.

The extension also provides a link between the barn and the garden, with level access and large sliding glazed panels opening it to the patio area. The project cost £200,000.