Real home: a stylish renovation and extension of a Victorian townhouse in London

A top-to-toe renovation and extension have given Isobel and Zac Nicholson’s late-Victorian townhouse a new lease of life as a comfortable family home

TODO alt text

Creating a practical family home from a run-down Victorian property full of partitions and dark, dingy rooms might seem like one renovation too many for most people, but for Isobel and Zac Nicholson it was the obvious thing to do. 

Find out how they tackled an extension, as well as a complete renovation of their home, then browse more of our real home transformations. Inspired to take on your own project? Our expert guide tells you everything you need to know in order to successfully renovate a house. We've got plenty of advice on extending a house, too.

outside of a victorian terraced house photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

Living in a two-bedroom apartment in West London with their young children, Isobel and Zac were keen to find a project that would give them some much-needed extra space. And, after searching for six months, they eventually came across the perfect candidate: a dilapidated townhouse that had been used to house nuns from a local convent.

Built in 1900, it was spacious, near good schools and in a lovely area. ‘It had been divided into nine dormitories, plus a series of small rooms,’ recalls Isobel. ‘But we wanted somewhere that we could put our stamp on, and it had great potential.’

large contemporary kitchen extension at rear of terraced victorian house photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

The property’s internal layout was quirky, to say the least, with every room a few steps up or down from the last. It was clear that the whole place would benefit from a rethink. ‘We wanted to have lots of open floor space, with room for the children to play and turn cartwheels, and also needed plenty of clever storage to hide away mess. However, the obvious “open it all up” options were not going to work,’ says Isobel.

kitchen in extension with large island and red bar stools photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

She and Zac worked with architects and interior designers to devise a way of dealing with the floor levels and dark corners while making the most of every last bit of space. A side-return extension with a glass roof created a light-filled kitchen-diner with a play space and storage area at one end, opening onto the rear garden with bi-fold doors.

family in dining room extension photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

An ingenious new opening with a glass balustrade links this space to the higher level front sitting room, which had previously been shut off on its own. In the basement is a new utility area and WC, while on the first and second floors there are five bedrooms, two with en suite showers, and a family bathroom.

light coloured living room with pink accents photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

Rooflights and high-level glazing introduce plenty of daylight, and every room has extra storage. ‘What was key was to juggle the practical space with the little luxuries,’ explains Isobel. ‘We managed to get a compact master suite into the front bedroom in order to keep good-sized rooms for the girls.

Zac and I now have a dressing area and shower room, as well as built-in wardrobes, a window seat with drawers underneath and a wall of shelving.’

The work took eight months and went fairly smoothly, ‘although inevitably we ended up having to move from the flat we’d been renting before the house was quite finished, and living with the builders for the last few weeks,’ laughs Isobel. 

light and large master bedrom with feature wall and window seat photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

As much as the Nicholson's aimed to modernise the house, they wanted to retain its period charm, too. The existing windows were either rotten or had been replaced with inappropriate uPVC versions, so instead they fitted energy-efficient, double-glazed timber sashes.

Isobel and Zac also reinstated missing or damaged cornicing and, in the living room, installed elegant double doors and a marble fireplace. In terms of style, it was a case of neither too old nor too new.

‘I’m a country girl at heart – I was born and raised on a farm,’ says Isobel. ‘I didn’t want to go too stark and modern, but at the same time we didn’t want it to feel old-fashioned. The kitchen-diner demonstrates a similar balance of styles, with a contemporary take on a farmhouse kitchen, complete with an Aga range cooker and a butler’s sink, but with marble worktops and splashbacks, and in-frame Shaker-style units. Bright red Tolix stools, vintage industrial pendants, and a station-style clock add a fashionable edge.

bathroom with patterned floor tiles photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

Alongside the contemporary furnishings are a few inherited antiques, a sprinkling of vintage finds and some dramatic photographs taken by Zac. A soft, neutral palette has been used throughout, with the occasional splash of colour and pattern in wallpapers, rugs and cushions, many of them from Designers Guild, a favourite haunt of Isobel’s.

‘Every room has a different feel, but overall it’s calm and the house flows as one,’ she says. ‘I also like the way the skirtings and door frames are painted to match the walls, which adds to the light and shadow.’ The house is good-looking and comfortable, with room for everyone, and storage for every eventuality. It functions well for this busy family, and is a far cry from its bedsit past. ‘It really has changed dramatically,’ says Isobel. ‘And it’s exactly how we wanted it to be.’

rear extension to victorian terraced house photographed by polly eltes

(Image: © Polly Eltes)

Looking for more real home inspiration?