Landscaping a sloping garden

Nicola Gill and John Ces have transformed a terraced wasteland into an imaginative outdoor space with different areas for all the family, including a sheltered seating area and a play area for the children

TODO alt text

‘When we first viewed our property one of the main attractions for us was its huge garden, which is 200ft by 25ft on a south-east facing site that’s mainly steepsloping,’ says Nicola. ‘It was simply lawned, with a run of steps from top to bottom on one side. The problem was the planting, which consisted of several large conifers that blocked out the sunlight and three mature sycamore trees. There was also an enormous tangle of brambles and weeds, which was far from ideal for a toddler and a baby on the way.’

The couple had moved from London and were used to gardens that were no bigger than 40ft. They didn’t have any experience of a large outdoor area or a sloping space.

Fact file

  • The owners: Nicola Gill and her partner John Ces, who run an interiors company, SoUrban Design, live here with their children Iggy, four, and Lula, two
  • The property: A four-bedroom Georgian terraced house
  • The location: Hastings, East Sussex
  • What they spent: The project cost around £10,00

The garden

‘We couldn’t wait to start on our garden project and wanted to create a perfect space for the whole family,’ Nicola explains. ‘A child-friendly place where Iggy, Lula and their friends could play, as well as a separate adults’ space for entertaining and relaxing in the summer.’

Before planning the details, the couple had all the trees felled to give them a blank canvas to work on, then they started drawing up a new layout.

‘As this is a three-storey property, it seemed natural to reflect that with three zones in the garden,’ says Nicola. ‘The top third furthest from the house was already relatively level, so we decided to make that the play area for the children, followed by a space for entertaining and finally a relaxation zone nearest the house.’

Garden-206

The fascinating garden doesn’t reveal itself all at once – it leads you updards to one area at a time. Evergreen clemantis armandii, palms and ornamental trees provide useful screening, while bamboo lanterns from B&Q and decorative cobbles from Wickes create added intrest

Garden seating area

Zoning the space

With no direct access to the garden other than through the house, Nicola and John knew it would be impossible to dig, level and rearrange all three soil levels, so they decided to create a series of linked decked platforms to make the level areas useable. ‘We wanted seating zones at every level, so that each section would be contained and have its own purpose as a separate outdoor room,’ says Nicola.

They began by building large decked areas on the sections. In the space nearest the house John made a seat from marine grade plywood which was designed to be big enough to relax on. Meanwhile, Nicola put in an evergreen scheme of fast-growing cabbage palms and several ornamental trees to screen the seat so it wouldn’t be overlooked at any angle.

‘It has worked so well that we’ve been able to sunbathe in complete privacy since they have grown,’ says Nicola.

The centre section had to be relatively small because of the shape of the land, so the couple turned it into a cosy dining area, with a pergola over it. As the third decked section was to be the children’s space, they kept flowerbeds to a minimum so there would be plenty of room for Iggy and Lula to play and somewhere for a climbing frame and paddling pool in the summer.

Dining area in garden

SoUrban Garden-218

The couple’s amazing outdoor space features a series of walkways that connect each area of the sloping garden using a hardwearing mix of stone timber

Planting

Nicola and John carried out the work in stages over three summers, with the last summer mainly devoted to planting, which presented its own challenges.

‘I hugely under-estimated the cost of plants to fill such a big garden and made the mistake of wanting quick results, which you don’t get with perennials as they need time to establish, so I had to invest in other plants to plug the gaps,’ says Nicola.

As access to the garden is through the house, John has installed outdoor taps at three different points along the steps of each of the sections. As he explains: ‘We couldn’t drag a 150ft hosepipe up and down the garden whenever we wanted to water our plants, so the taps have saved us a lot of hard work – and we’ve concealed them with plants.’

Garden climbing frame

Garden-230

Family friendly

The couple were keen on making sure that the garden would be safe for the two children to run around freely, so they blocked off one steep drop leading to a concrete basement well by placing a permanent seating area there.

‘It also creates a natural pausing point at the first level, so it isn’t simply a ”corridor“ leading to the steps. It has become the perfect spot to relax and unwind near the house,’ Nicola explains.

Nicola and John have enjoyed watching guests’ reactions when they discover the different sections in the garden, which also includes a small vegetable patch and pond.

‘We deliberately designed the steps in a wide zig-zag path across the width of the garden so you can’t see the next section until you’re virtually in it – and then you still can’t see the one beyond it,’ says Nicola. ‘It surprises people when it keeps going until you reach the top – which seems level with the rooftops – with fantastic views across Hastings and the beautiful countryside.’

The couple line the steps with tealights and garden lanterns when they hold parties. ‘It creates a lovely magical effect on the paths to all three zones,’ says Nicola.

‘I also love having breakfast under the pergola surrounded by plants and greenery on every side,’ she adds. ‘Creating this garden has been a labour of love, but like many challenges the rewards are wonderful.’

Costs

Fixtures and fittings£5,270
Labour£800
Planting£3,000
Accessories£960
Paint£30
TOTAL£10,060

For more details on SoUrban Design, visit Sourbandesign.com.