Real home: a contemporary take on a Victorian terrace

A curved kitchen extension and a redesigned layout have transformed Vic Grimshaw and Tom Hostler’s Victorian property

TODO alt text

Life has a funny way of leading us down a different path, and that’s exactly what happened when Vic had to pay a visit to the vets in Wanstead, east London.

Realising the area offered the same Victorian housing stock as the location she had her heart set on moving to in west London, but for a fraction of the price, she reconsidered her plans. Having undertaken a renovation project, Vic and partner Tim have transformed the property into their dream home.

Find out more about their renovation project, then browse more of our inspiring real home transformations. Got plans to take on your own project? Our expert guide to renovating a house is just what you need. 

exterior of victorian terraced house photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

'There was a real village quality to the area,’ she says. ‘I was sold on it.’ Vic first saw the house that is now her and her partner Tom’s home when their daughter was just 10 weeks old, but she initially ruled it out.

Thankfully, Tom viewed it later and immediately spotted its potential. ‘It didn’t take much to talk me into it this time,’ says Vic. ‘It was a lovely light house with high ceilings and plenty of space.’

With Vic now on board, the couple put in an offer for the property, which they financed using savings and the proceeds from the sale of their flat. ‘Buying a dated property meant we could start from scratch and create a space that was tailored to our needs, rather than having to live with other people’s design decisions,’ she adds.

kitchen extension to victorian property with green feature wqall and otherwise white scheme photographed by bruce hemming

(Image: © Bruce Hemming)

Shortly after moving in, the couple contacted architect Tom Kaneko to redesign their home, giving him a brief that included creating an open-plan kitchen, garden views and a downstairs WC.‘We love metal-framed windows, so we wanted to have them somewhere, too,’ says Vic.

Architect Tom drew up several design solutions for the space, before the couple decided to go for a curved kitchen extension and a largely open-plan layout on the ground floor.

kitchen extension with large skylights and steel frame windows photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

As the extension met the guidelines for permitted development, the couple didn’t need planning permission. ‘We did require a Party Wall Agreement as well as a Build Over Agreement, which gave us permission to extend over a pre-existing sewer,’ explains Vic. Both approvals came through in weeks and work was soon underway. 

With the building work estimated to take three months, the family decided to live in the property for the duration of the project rather than taking on the extra cost of moving into rented accommodation. 

bedroom with feature wall and pink bedding photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

However, part way through the work, Vic and Tom added the renovation of the bathroom to the list, as well as replacing all the uPVC windows with double-glazed wooden sashes. 

‘We realised it was better to get all the disruption over in one go,’ explains Vic. These additional items and some delays meant the project eventually took 10 months. ‘We decamped upstairs for most of the build and made do with a makeshift kitchen in the loft,’ she recalls.

childrens bedroom with lots of bright colours and eye catching features photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

It might be a cliché, but the new kitchen is the heart of Vic and Tom’s redesigned home. Walking into their house today, you go through a door to the left of the hallway and you’re straight into a bright, open space leading from the front to the back of the house.

Extensive views of the garden draw you through to the modern extension at the rear, which is where the family now spend most of their time. The new space is filled with natural light thanks to several rooflights and the wall of Crittall windows and doors that Vic and Tom were so keen to include in their home.

bathroom with dark interior scheme, white panels and large freestanding bath photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

To give the kitchen a unique look, the couple opted for a bespoke design rather than off-the-peg units. The CNC-cut plywood kitchen was designed by architect Tom and built by the main contractor, John McGivney, with curved details echoing the curved wall of the extension.

‘Seeing the kitchen take shape was the light at the end of the tunnel,’ says Vic. ‘I remember one sunny day when I could finally see how the space was going to work; it was a lovely moment.’ As a digital editor, Vic has worked for BBC Good Food, Delicious and UKTV Food

 ‘Over the years I’ve learned a great deal from my colleagues about what makes a good kitchen,’ she says. One such solution is the cleverly designed folding leaf that extends the size of the island.

‘When we have people over, we tend to gravitate towards the island and have a drink there before we sit down for dinner,’ she says. ‘The space really works for us as a family, too – we’re always cooking, eating or doing homework in here.’ In addition to the main building work, the couple also reconfigured the rest of the space, allowing them to find room for a downstairs bathroom and spacious larder.

home office with handy storage solution and bright yellow chair photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

Upstairs, there are two bedrooms, a family bathroom and a colourful home office. Blocking off a connecting door between the master bedroom and office has created a more practical layout, and fitting a sliding door to the family bathroom has maximised the available space. Painted walls and whitewashed floorboards provide a neutral backdrop for the family’s colourful furniture and accessories.

With the project completed, was it worth all the hard work? ‘Yes, absolutely,’ says Vic. ‘It’s easy to grumble during a project when you’re surrounded by so much dirt and mess, but you have to be grateful that you are in a position to do it at all, so we feel very lucky.’

rear extension of terraced victorian house with steel frame windows and doors photographed by Bruce Hemming

(Image: © Bruce Hemming)

Want to take a look at more real home transformations?