Real home: an Eastern-inspired renovation

Maxine and Stuart Dalgliesh-Quinn drew on their years living in Asia during their renovation of this beautiful Sussex family home

TODO alt text

Maxine Dalgliesh-Quinn spent hours trawling property websites before deciding they would get more for their money by looking a little further afield than Brighton and Hove, which is when she spotted this property in the pretty village of Steyning, ripe for renovation.

‘We wanted a place we could put our own stamp on, a family home with space for a studio for me, a home office for Stuart, maybe a playroom for the children, and a spare bedroom for when family and friends visit us from Asia and Australia. Period features were also among the search criteria, and we were after privacy, so we didn’t want our new home to be overlooked.’

See all our real home transformations and find out more about how to renovate a house.

Project notes

The Owners: Maxine Dalgliesh-Quinn, an artist who runs Ecobudz, an organic clothing range for children lives here with husband Stuart, a commodity consultant, their children, Dylan, 10, Alfie, seven and Evie, five, and Soldier the cat

The Property: A four-storey, six-bedroom detached Victorian villa in Steyning, Sussex

Total project cost: £300,000

Maxime_Diningroom_Max023

Maxine and Stuart wanted to feel they were outside while inside – floor-to-ceiling windows and skylights help achieve that

Having previously lived in Asia for several years, this seemed a quintessential English village with its Tudor houses and a high street of independent shops, not to mention excellent schools. ‘There were even period features like the cornicing, original interior doors and solid timber flooring.’

Maxime_Doorway_Max038

Crittall-style doors, from the Steel Window Company, are a nod to the architecture of Shanghai in the 1930s, a design era Maxine and Stuart love

Having taken their time to find the right house, the couple decided they would live in the property for a year to decide how best to renovate and extend it to suit their needs. Work didn’t start until January 2015, by which time they had enlisted the help of architect Arch Angels, to help them create their dream home.

Living Room, original floor, art work

Maxine and Stuart’s living room displays artwork collected on their travels

The basement level is now accessed via a bespoke circular steel staircase from the extended kitchen-diner above. Also on the ground floor, opening from the living room adjoining the kitchen-diner, the couple built a veranda on stilts over the paved area at basement level. ‘The result is that you really do feel like you’re in the garden, even on a dull day,’ adds Maxine.

Maxime_Bathroom_Max052

With its marble walls and floors, the master bathroom is a luxurious haven

The couple knocked the kitchen and dining room into one open-plan space and replaced the wall between it and the living room with Crittall-style doors. ‘We love the 1930s’ Shanghai feel, and the black doors really play into that,’ says Maxine.

Maxine_Office_Max062

Maxine has juxtaposed antique and Mid-century furniture in the office. The desk is from a second-hand shop

‘We replaced all the plastic windows with hard wood versions of what would have originally been in the house, and we stripped the interior doors so they’re as they would have been,’ she adds. ‘The original floors were stripped and re-stained. We decided to salvage the original staircase, too, which was a huge undertaking with all its fiddly spindles.’

Reading room floor to ceiling doors

Form and function combine in Stuart’s favourite seat. The floor-to-ceiling doors open to a balcony above the veranda, which has been built out to the same distance as the neighbouring extension

The project went relatively smoothly, needing no planning permission, as the work was covered by permitted development, though it did require the approval of building control. ‘We had one setback when too few kitchen floor tiles arrived and we had a six-week wait on the rest, only to find that once they were laid, the already fitted doors wouldn’t open and had to be removed and shaved down,’ Maxine says.

Master bedroom vintage bulbs bench

Stuart and Maxine designed their lighting scheme with exposed vintage-style bulbs

With the dust and debris finally gone, she was finally able to style her home. Because she and Stuart have travelled in the Far East and elsewhere, they had quite a few mementoes to display. ‘Placing all our furniture and art in the house was a high point for me, as was seeing our kitchen come together when the units were fitted – that open-plan area is really the heart of our home.’

Rear extension windows varanda terrace balcony

The couple made lots of changes to the house, with an extension, larger windows on the ground and first floors, plus a new veranda on the terrace with a balcony above

The Costs 

  • Building work £250,000
  • Crittall-style windows and doors £25,000
  • Fees £11,000
  • Kitchen cabinets £6,000
  • Flooring £3,000
  • Island unit  £2,500
  • Worktop £1,500
  • Tiles £1,000
  • TOTAL £300,000

Read more: