Redesigned power station penthouse

Danielle Kingdon and Russell Dawkins gutted their top-floor flat in a converted power station create a more practical layout for accessible living

TODO alt text

Danielle and Russell were no strangers to this apartment, having visited it when friends’ parents were living there. They had never imagined it would become their home, but when Russell had a terrible cycling accident in June 2013 that left him in a wheelchair, they had to think fast.

‘We were living in a Victorian property over seven floors,’ says Danielle. ‘Then our friend told us his parents were selling their apartment. All of a sudden the answer was in front of us.’

The apartment is an unusual find; sat at the top of a Grade II-listed former power station built in 1901. Its conversion into flats was completed in the 1980s, with this one being spread over two floors. When Danielle and Russell bought the property in October 2013, few changes had been made since then: the entrance opened onto the lower floor, reserved for bedrooms and bathrooms; and stairs led up to a separate kitchen, dining and living room, and opened onto the roof terrace. There were two balconies overlooking two of the downstairs rooms, and a mezzanine level. A lattice of architectural steel beams branched out from the centre of the vaulted ceiling, but some had been boxed-off or were hidden by dividing walls.

Installing a lift

The biggest challenge was working out where to put the lift. ‘Russ needed access but we still wanted our home to look stylish,’ Danielle continues. Finding enough height for the lift shaft was key. Fortuitously, the front door opens into a spacious entrance. This wall forms the highest point upstairs and so became ideal for the lift. A mezzanine study  arches over the Trio lift, from Stiltz, which is discreetly placed behind kitchen wall panels

A tip-off from specialist accessible bathroom designers, Motion Spot, helped her to make the final decision. ‘They told me about this lift – it’s one of the smallest ones on the market and is really discreet,’ says Danielle. ‘Sarah and I hatched the idea of incorporating this within the kitchen units to disguise it.’

Downstairs, plans were made to increase the width of the hallway to accommodate the lift.

With Russell still recovering in hospital, Danielle drew on the help of her friends, interior designer Sarah Hubner-Clarke, and builder Larry Frankum. ‘We took out all of the walls on the first floor and made it into one big, open plan space,’ says Danielle. ‘Downstairs we tweaked some of the walls to make bedrooms and bathrooms slightly larger.’

With no major alterations needed, the project didn’t need an architect or planning permission. The couple had a budget of around £400,000, with Larry project managing and keeping them abreast of cost options. Larry’s team got started in February 2014.

The project

The owners: Danielle Kingdon, a solicitor, and husband Russell Dawkins, an optometrist, live here with their daughters, Lily, 14, and Amber, 11

The property: A four-bedroom apartment over two floors in a converted Victorian power station in west London

Project cost: £447,785

‘This contemporary apartment is much more “us”,’ Sarah, homeowner

power station apartment accessible kitchen open plan

Steel beams make a striking backdrop to the warm taupe of the Bulthaup kitchen, supplied and fitted by Kitchen Architecture.

Vibia Skan pendant lights, Cameron Peters. Silver white engineered oak flooring, The Natural Wood Floor Company

power station apartment with concealed lift behind kitchen

Cantilevered stairs, by Glass UK, make a stylish feature and lead up to a mezzanine study overlooking the kitchen and living room. Hay About a Stool bar stools, Nest

power station apartment open plan living

The curved lilac sofa softens the lines in the living area; for similar, try Rebecca Scott. For similar glass side tables, try Sofa & Home. Walls painted in Strong White, Farrow & Ball

power station apartment bathroom light modern

The Stonekast Oasis circular bath from Bathrooms by Design is quite the centrepiece. A Vita Eos extra-large feathered pendant light, from Hurn & Hurn, also draws the eye. Matt lacquer built-in cupboards, Go Modern. Neutrals glass mosaics, Fired Earth. Vado Instinct bath tap, Bathrooms by Design

power station apartment industrial exterior

The five-bedroom apartment runs across two floors at the top of the Grade II-listed property, built at the turn of last century. Formerly a power station, the Victorian building was converted in the 1980s. Little had been changed when Danielle and Russell bought the apartment in 2013

light bedroom in power station apartment

The main bedroom is a cocooning space, and leads to an en suite framed with D&R Design’s Crittall doors. Moooi Random lights from SCP hang above the bed. ‘Kiss’ cross-stitch kit cushion, Emily Peacock. Malm bed, Ikea. Komodo Mako taupe wallpaper, Osborne & Little

The contacts

  • Builders: Frankum Construction, 020 8749 7991
  • Interior design: Hubner Design Company, 020 8296 9470
  • Kitchen: Kitchen Architecture, 020 8785 1960
  • Lighting: Victoria Jerram, 07930 489193
  • The full feature appears in the May 2016 issue of Real Homes. For back issues, call 01527 834435. Subscribe today to take advantage of our money-saving subscription offers.