Real home: an extended ground floor flat with an on-trend blue kitchen | Real Homes

Real home: an extended ground floor flat with an on-trend blue kitchen

Rebecca and Ewan have capitalised on space and embraced open-plan living in their two-bedroom flat

Rebecca Graham kitchen
(Image credit: Malcolm Menzies)

When you’re transforming a flat, it doesn’t have to be a headache. If you’re lucky enough to live on the ground floor, there might be the potential to extend and create a kitchen-diner to rival any other extended house – just as Rebecca and Ewan did.

Moving into their new home, the couple – architects by trade – could see the potential of the property as a place they could grow into and shape to suit their lifestyle. After spending a few years saving, they drew on their experience and created their dream kitchen as part of a full-flat overhaul. The result? A cool, pared-back space that embraces open-plan living. 

Read the five steps Rebecca took to create her dream kitchen, then head to our real home transformations for more real-life renovation stories.

Project notes

The owners Rebecca and Ewan Graham, who are both architects.
The property A two-bedroom ground floor flat in a Victorian terraced house in Peckham Rye, London.
Project cost £206,000 (including refurbishment of entire flat and garden).

Humble beginnings

‘We bought this flat mainly because we thought it had the potential to extend if we could afford it further down the line,’ Rebecca says. ‘It was a one-bedroom flat with a strange layout. The living room was at the front of the property and benefitted from south-facing light and a lovely big window. The kitchen was in the middle and the bathroom at the rear, which meant there was no view of the garden while we were cooking or eating. Most of the flat was very dark and enclosed. We compromised on the one bedroom because we had that space to grow.’

Rebecca Graham kitchen

Corian worktop, Total Tops. Franke sink and tap, Burge & Gunson. Hob, Bosch

(Image credit: Malcolm Menzies)

Total teamwork

‘It was two or three years down the line before we got started. We had planning permission for our design – an open-plan kitchen-diner at the back of the house. The process was a balancing act between extending for the space and to create a second bedroom, but not changing too much of the rest of the house. We did move the bathroom to the centre of the flat. 

'Ewan did the main planning and I did the construction drawings. I’m more used to projects of this scale, so I was on site more. Generally, we worked well together. The only point of contention was when I suggested the bathroom door should open out because the space was so small. Our tastes are very similar; I’d pick things and we’d agree on them before purchasing.’

Rebecca Graham kitchen

Oven/microwave, Bosch

(Image credit: Malcolm Menzies)

Building up

‘The project took six months and was quite smooth sailing. The structural integrity of the property meant it needed extra underpinning, and digging out the back was a bit of an unknown. Other than that, the process was okay. We stayed with friends throughout, which was very generous of them. That made the whole project much more doable and affordable.

Rebecca Graham kitchen

Kitchen, Pluck. Rooflights, Velux. Ceiling light, Nordic Nest

(Image credit: Malcolm Menzies)

‘We weren’t going to build a separate garden studio because having more builders in would be been expensive, but there was a place in Essex that delivered and installed garden buildings to the property for about a third of the price of what we’d pay to build something on site. It transformed the whole thing from a good project to a better one.’

Rebecca Graham kitchen

Sofa and shelving unit, Ikea. Blanket, Emma Makes Store

(Image credit: Malcolm Menzies)

Design details

‘Ewan is quite tall and struggled with the ceiling height in the old flat, but the extension gives him extra space. We wanted to mirror the shape of the back of neighbouring houses, and we felt having it pitched would create interest.

‘Because the back is one room, I wanted the kitchen cabinetry to feel like part of the furniture. We wanted it to be the stand-out feature. Rather than having too many materials, we opted for a concrete floor that could flow from inside to out – and it also has great heating and cooling properties. 

‘Finishes on things like the window were kept simple; black, white or dark grey. We have a similar theme in the rest of the house . The concrete floor carries on in the bathroom, and we have white and grey marble tiles in there.’ 

Rebecca Graham kitchen

Dining table, vintage. Chairs, Cult Furniture. Sliding doors, Maxlight

(Image credit: Malcolm Menzies)

Space savers

‘For us, it’s the little things that don’t cost much more but make a huge difference that are important. We have full-height doors for a sense of space, and we added an extra, wider step down to the kitchen to create a platform leading into the extension. 

'For the worktops, we went 800mm rather than 600mm deep, and used that extra space to store utensils and appliances without interfering with the prep space. We stacked the boiler over the washing machine to save space, too.

‘When we bought this flat, we were looking for the potential to grow into it. We underestimated how much going open-plan would make a difference, though. Even the north-facing kitchen gets so much light. It feels communal but still private. We absolutely love it.’

Contacts

Don't miss out! Subscribe to Real Homes for more inspiring case studies and expert advice every month

Like this? You'll love these...: