Kitchen extension case study: a modern kitchen-diner extension on a Victorian terrace

Robin and Ian Stephenson extended into their side return to create an open plan kitchen-diner with links to the outdoors

TODO alt text

Having grown up in southern Africa, Robin and Ian are both accustomed to a more temperate climate, and the indoor-outdoor lifestyle that provides. 

Project notes

The owners: Robin Stephenson, a medical secretary, lives here with husband Ian, a structural engineer. They have two children, Liam, 27, and Alexander, 24

The property: A five-bedroom Victorian terraced house, built prior to 1892, in Berkhamsted, Hertfordshire

Total project cost: £116,000

 ‘We love living in the UK but the weather does mean we aren’t able to use the garden as frequently as we would like,’ explains Robin. ‘In the end, the weather provided the impetus for us to extend the kitchen and bring that patio area into the house so we could use it come rain or shine.’ 

The couple moved into the Victorian terraced house 23 years ago, and although they had freshened up the kitchen 10 years ago, Robin and Ian both felt it needed a more radical transformation to become their ideal space.

Ian contacted architect Nick Wood, at Blackwood Architects, whom he had worked with professionally in the past, to draw up plans for a three-metre-wide side-return extension

(Image: © Alison Hammond)

Aluminium framed bi-fold doors from VivaFolio can be opened up to link the extension to the outside space

‘We knew we wanted glazed doors at both ends to make it feel like we were connected to the outdoors, as well as a large rooflight above the sink,’ explains Ian. 

Costs

Building work & professional fees: £65,000

Kitchen, including appliances: £36,000

Windows & rooflights: £7,000

Flooring, including underfloor heating: £6,000

Furniture: £1,500

Decorating: £500

 ‘The finished space would be open plan but naturally separated into cooking and dining zones thanks to a change in level of the site, which meant a step was necessary.’  

Unfortunately, it proved to be a challenge getting the relatively large extension past the local authority’s planning department. Luckily, having discussed their proposals at an early stage, Robin and Ian’s neighbours were happier with the plans, which they felt would actually increase their privacy, and consented to the work. 

With planning approval finally granted, Ian and Robin put the project out to tender before settling on a local building contractor, with architect Nick on board as project manager.  

(Image: © Alison Hammond)

Ian designed and built the tabletop using old oak floorboards and a local company fabricated the steel frame; for a similar table, try the Scrumpy, from Loaf. The chairs were bought secondhand and were previously used as demonstrators for office furniture; for similar, try the Eiffel from Dwell

Robin’s key requirements included a breakfast area with pull-down door to hide the toaster when not in use, as well as double Neff ovens, a concealed extractor fan, and a sink large enough for a baking tray. 

‘The whole kitchen needed to function, but also look crisp,’ she adds. With the plans drawn up, they chose Hawk Interiors to supply and fit their chosen kitchen.

"It would have looked very clinical without the brick – I’m glad we decided to leave it exposed in the end"

Ian Stephenson

(Image: © Alison Hammond)

The couple wanted a simple and pared-back kitchen, so chose handleless units in Kashmir, plus a weathered oak-effect finish island, by German brand Rotpunkt

 ‘We knew we wanted flat, handleless units that would be easy to clean,’ explains Robin. ‘But we found they were quite hard to come by, so we had to go for a German-designed unit to get the look we really wanted, although it was well worth persevering.’

An exposed brick wall is a key feature, although this was very nearly rendered and painted.

(Image: © Alison Hammond)

A side-return extension has created space for a contemporary kitchen-diner, with glazed doors from VivaFolio at both ends – one set leading to the main garden and the other to a small courtyard. The simple white worktops are made of Silestone. Ovens and flush ceiling extractor fan, Neff

‘It would have looked very clinical without the brick – I’m glad we decided to leave it exposed in the end,’ adds Ian.

Now the extension is complete, the couple are able to enjoy the former patio space every day. ‘It doesn’t matter what the weather is like now,’ says Ian. ‘We can sit and enjoy the views of the outdoors without the risk of getting wet.’

Contacts