Real Home: Grade II-listed Cotswold stone cottage

Louisa and Charlie Butters found the perfect country house for their growing family, but extended to gain a cosy kitchen-diner

TODO alt text

Louisa and her husband Charlie took on the renovation of a Grade II-listed five-bedroom cottage in north-east Oxfordshire. The house dates back to 1806, with the living room and master bedroom above added in 1902.

For more Cotswold renovations and other home inspirations see our other real home transformations...

The Story

Owners: Louisa Butters, a professional caterer, and her husband Charlie, an investment director, live here with their children Cecilia, six, and Hugo, three. 

What they did:  The first big job was replacing the floor-to-ceiling windows in the living room and master bedroom as they were buckled and rotting. The house had to be propped up during the work. The also couple refurbished the master en suite and loft bathroom.

 Louisa and Charlie Butters had all but given up hope of finding their perfect country house. ‘We began looking when I was expecting our first child, and always wanted to bring up our children outside of London,’ says Louisa. 

However, after they spent months travelling between London and Oxfordshire, baby Cecilia arrived, and they still hadn’t found the right house. 

It was through habit, rather than with any real hope, that Louisa found herself scrolling through the property websites one Sunday evening. ‘There were all the usual houses, when I suddenly saw a new one in our search area,’ she says. 

A call to the agent the next day revealed that it was actually being taken off the market for a few weeks, as the owners weren’t ready to sell. ‘But nothing would deter us from having a look. Eventually, the agent relented and booked us in for an unofficial viewing.’

Kitchen dining room with black aga wooden tables and chairs with flowers in the centre

Louisa craved a large kitchen where all the family could convene, but the wall couldn’t be knocked through, so a semi-split layout was created instead. This works brilliantly, with one half for preparing food, and another in which to cook and eat 

(Image: © Brent Darby)

Louisa’s instincts had been spot on. The location was perfect: minutes from Bicester, yet a rural idyll, the village had a gastropub and wonderful farm shop. Pretty as a picture, the house sat on the edge of the village, its own secluded garden backing onto rolling farmland. Built in Cotswold stone, with early-19th-century origins, it had high ceilings, big windows and plenty of period features, as well as, most importantly, a welcoming, peaceful character. 

Home owners in garden

Homeowner Louisa Butters loves exploring their Cotswold garden with children Cecilia, six, and Hugo, three. 

(Image: © Brent Darby)

Louisa and Charlie made an offer within minutes, but had to wait weeks for an answer, when they learned that the house had gone onto the open market. It received so much interest that it went to sealed bids. ‘We don’t know if our bid really was the top one,’ says Louisa, ‘or if the vendors accepted our offer because they knew we were so besotted with the house – and desperate!’ 

kitchen diner with blue cupboards and flowers

The cosy kitchen-diner 

(Image: © Brent Darby)

 In late June 2009, the family moved in, to enjoy their first glorious summer in their country home. ‘The big garden was amazing. It was a very hot June and we had so many barbecues,’ Louisa says. 

There wasn’t much time for relaxing, though, as the couple were soon involved in a frenzy of home improvements. ‘The house had recently been rewired and replumbed, which thankfully meant that the initial work was purely cosmetic.’ 

white framed bed in bedroom with cream walls


(Image: © Brent Darby)

They painted the house in pale, neutral colours to lighten it, and had new ceiling and wall lights fitted to replace the spotlights favoured by the previous owners. Louisa has a flair for interiors, and her best friend Bee O’Connell, an interior designer, was there to help when decisions were needed. Together they reintroduced as much of the house’s period character as possible, while keeping it contemporary for the family’s lifestyle.

white door in garden by stone cherub statue

Louisa and Charlie’s tranquil garden 

(Image: © Brent Darby)

Meanwhile, Charlie was able to unearth some photographs of the garden in the 1950s, when it had been a show garden. ‘It had been neglected over the decades, and very little of the original design remained,’ explains Louisa. Charlie returned it to its former glory, replanting borders and trees, and reinstating the paving stones where an orangery had once stood 

table with blue lamps in corridor


(Image: © Brent Darby)

For four years, they made do, but when caterer Louisa was offered a new permanent position, and with another baby on the way, she longed for a more spacious, practical kitchen. Work on upgrading it started in August 2012, with baby Hugo born a month later. 

Bootroom with coats and scarves on bench

The cloakroom wallpaper is from Colefax & Fowler, while a bench from Yarnton Antiques is a practical addition 

(Image: © Brent Darby)

freestanding bathroom with decorative autumn leaves and pictures

Family heirlooms, including the pictures and chair – Hugo’s christening present – personalise the children’s bathroom, fitted by previous owners 

(Image: © Brent Darby)
MORE FROM PERIOD LIVING

Period Living is the UK's best-selling period homes magazine. Get inspiration, ideas and advice straight to your door every month with a subscription.

The building’s listing prevented the couple from knocking through the wall of the utility to expand the space for a family kitchen, so they made the connecting door wider and had the family kitchen-diner built alongside, in place of the old kitchen extension. 

With its roof lantern and tall windows, it is lighter than the other half, but the lofty ceilings of the two blend well. 

There is now a cosy kitchen-diner where the kitchen used to be, and the utility next door has been gutted to transform it into a food preparation area. 

‘This had a low ceiling with a small room above, which was removed to raise the ceiling to the rafters,’ says Louisa. 

With destruction came discovery, as the builders unearthed a pre-1900 range cooker, implying that this room had once been the kitchen.

Renovating their home has awakened Louisa and Charlie’s interest in its history. They have since learnt that it was originally a smallholding farmed by monks, and it has been the site of a hunting lodge for the Royal Equerry. 

History abounds here, and the calm, welcoming character implies a peaceful past. The plaque above the front door seems fitting: 

‘This house, though small, doth welcome all.’

Dining room with wooden table and fire lit in fireplace

One of the oldest rooms, the atmospheric dining room is perfect for large dinner parties and gatherings. Chairs from Oka are paired with an elegant table from Woodstock Antiques. The carving above the fireplace is also antique – a lucky find at a sale in Lewes 

(Image: © Brent Darby)

exterior shot of stone wall house

(Image: © Brent Darby)