Real home: A converted mill house becomes a charming home for a young family

Jen and Pete Fletcher went through the emotional mill with their ambitious two-storey extension, but they now have a beautifully thought-out home that’s inspired Jen’s new career

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style
(Image credit: Katie Lee)

Falling out of love with a property is understandable following a lengthy planning battle, issues with builders and escalating costs, but Jen Fletcher’s house renovation experience hasn’t put her off. In fact, it’s led her to set up a business, Squiffy Mill Interiors, to make project managing, design and styling easier for others.

Having each renovated several homes before getting together, Jen and husband Pete had ploughed their energies into a three-bedroom Grade II-listed cottage in Kenilworth, Warwickshire. However, after having son Alfie and with daughter Rose on the way, they needed more space and a bigger garden. 

Soon they found a three-bedroom detached house in the nearby village of Stoneleigh, then set about transforming their new property into a family home fit for their children to grow up in. It’s not been without its challenges – in fact, the couple considered selling part way through the works – but they’ve come through the other end with a stunning home and plenty of experience under their belts. Jen revealed how they did it.

If you're planning on extending your house, like Jen and Pete have, we have lots of advice and ideas on how to do it. 

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

‘The mill pond sometimes floods, which meant we had to get a structural engineer involved with the decking. It’s sunk into concrete for stability. We were going to have glass around the decking but it would’ve been a nightmare to keep clean, so we opted for wooden spindles.’ Golden Oak Millboard decking, Woodworks of Kenilworth

(Image credit: Katie Lee)

'Ideally we wanted a project with kerb appeal and period features, but it was difficult to find anything where the sums added up. This property was originally built in the 18th century as a mill house, before being rebuilt in the late 19th century and later becoming the village shop. It was slightly out of budget but we viewed it anyway, fell in love and had to stretch ourselves.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

The mill’s entrance has been moved, to pleasing symmetrical effect. Front door, Solidor

(Image credit: Katie Lee)

‘There was inherent character, but it lacked personality – everything was painted cream, from the walls and woodwork to the kitchen, bathroom and radiators. We knew the galley kitchen was far too small and didn’t link with the third-of-an-acre plot. However, Pete loved the setting overlooking a mill pond and it had lots of potential. We hired architecture firm Brock Charles for the works – they’d done lots of work with old and listed homes, so were able to navigate the local planning process.'

Profile

The owners Jen Fletcher, an interior stylist and project manager (squiffymill.co.uk), her husband, Pete, who works in digital technology, their children, Alfie and Rose, plus cat, Betty
The property A four-bedroom Victorian house in Stoneleigh, Warwickshire
Project cost  £144,500

‘Being in a Conservation Area, the house could only be increased by 30 per cent of its original size, but that wasn’t necessarily a bad thing as constraining our plans kept costs down. We opted for a two-storey extension incorporating a square kitchen-diner with a fourth bedroom and en suite shower room above. Unfortunately, our plans were initially rejected – the planners claimed the extension would spoil the view of greenbelt land behind us, which didn’t really make sense as no-one could see it. We won on appeal but the process took almost 18 months. 

‘We fell out of love with the house during the process and even considered selling it as soon as we finished. However, once the extension was completed and we started decorating, I began to feel better.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Pendant lights, Graham & Green. Try Tap Warehouse for a similar flexible tap. Dining table and benches, Next. Wishbone-style chairs, Wayfair. Blue throw, Cotswold Company

(Image credit: Katie Lee)

'Ensuring the house and extension flowed together sympathetically was key. The extension was built from reclaimed bricks with a slate roof, and we painted the new windows to match the replacement ones in the old house. We opted for brick slips by the dining table and in the false chimney breast, as well as matching in cornicing and adding panelling in the bedrooms. Our builder didn’t think they were a good idea, but if your heart’s set on something, you have to fight your corner.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Bespoke kitchen painted in Raven Plume, Dulux. CRL Quartz worktops, Godiva Granite. Stools, Made. Engineered oak flooring, Barbers Flooring. Range cooker (in alcove), Rangemaster. Striped tea towel, John Lewis & Partners

(Image credit: Katie Lee)

‘In the kitchen we saved money by hiring a semi-retired cabinet maker who rarely takes on projects, but the trade-off was being flexible on time. He made it over six months while the extension was being built. The modern Shaker style with a country feel suits the age of the house, and robust handles and good quality plinths make a big impact.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Leather sofa, Loaf. Eucalyptus crown original artwork, Florence Lee & Co, is similar. Propagating plants art print, Young Schmidt Prints. Austin cement table lamp, Iconic Lights. Oak side table, Lusophile

(Image credit: Katie Lee)

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Love seat, Loaf. Black side table, Ikea. Console table, Cotswold Company. Tall vase, John Lewis & Partners. Wooden bird ornament, Normann Copenhagen. Walls painted in Card Room Green and Wimbourne White, Farrow & Ball

(Image credit: Katie Lee)

'I redecorated the sitting room a number of times but it never felt right and I couldn’t work out why. After creating a moodboard, I found a muted green that felt a lot calmer than the darker green we’d tried before. I think I’d been influenced by styles on social media, which don’t always work with my own palette. The loveseat is one of my favourite things. It’s such a lovely size for cuddling up with the kids and reading a book. It’s a happy coincidence that all my artwork coordinates with the room, but you could pull things together with identical frames or spray frames from charity shops the same colour.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Panelling painted in De Nimes, and walls in All White, Farrow & Ball. Bed, Happy Beds. Green throw, Home Equals Happy. Blue throw, Hurn & Hurn. Stitched cushions, B&Q. Navy velvet cushions, Cushoo. William Morris cushions, Etsy. Bedside table, Cotswold Company. Lamp, Made. Curtains and blinds, Blinds2Go

(Image credit: Katie Lee)

'I’m not one for feature walls, as I like to be able to look in every direction and feel like I’m in the same room, so in our bedroom we fitted panelling to a height of around two-thirds across all the walls. It fits in and yet gives a different feel to the dado rails elsewhere that are two-thirds up the walls, and also allows me to add a colour that’s balanced by the white above.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Bottom of wall painted in Night Jewels 1, Dulux. Teepee, Hobbycraft. Pompoms and artwork, Etsy. Adventure print, BT Design Co. Dinosaur head (upcycled), Asda

(Image credit: Katie Lee)

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Walls painted in Erica, Paint & Paper Library. Shelving, Great Little Trading Company. Fox head and rabbit lamp, Hurn & Hurn. Milk print, Rachel J Powell. Canvas toy storage, H&M

(Image credit: Katie Lee)

'Alfie and Rose helped choose their bedroom colour schemes after looking at Pinterest boards with me, although I got the final say to ensure it worked with the rest of the house. Rose is very creative and into crafts, dancing and singing, while Alfie wants to be a naturalist so he’s all about animals. Because they have so many fads and phases, whatever they’re into is limited to things like artwork or duvet covers, so they can easily be changed.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

For a similar headboard, try the Karr upholstered in Heather, Wayfair. The Emporium turned-leg bedside table, Feather & Black, has a similar style. Walls painted in Mole’s Breath and All White, Farrow & Ball. Striped cushion made with Ian Mankin fabric. Glass vase, Home Equals Happy. Tall vase, John Lewis & Partners 

(Image credit: Katie Lee)

'The guest bedroom is south facing but overshadowed by a huge tree, so it took a lot of tester pots to find the right shade of white that wouldn’t look too harsh. I wanted to create a calm and tranquil room for guests. The combination of dusky pink with rust is one of my favourite colour schemes in the whole house. I’m always trying to get that balance of clean, fresh and modern but with a country feel, too, which is why I added the stripes. To save money, I revamped the fitted wardrobes, which had window panes and net curtains. I primed the glass, painted them grey to match the walls and then added hexagon handles.'

A mill house has been converted into a family home with a relaxing style

Admiral roll-top bath, Victorian Plumbing, is similar. Vanity unit, House of Enki. Floor tiles, Tile Giant. Panelling painted in Basket of Bobbins, Valspar. For a similar glass wall light, try the Lenham, The Lighting Company. Towel, South Hammam

(Image credit: Katie Lee)
Contacts

'Although we hadn’t budgeted for revamping the bathroom, we upgraded it with new sanitaryware and a walk-in shower instead of an enclosure, which made it feel less corridor- like. It looked out of place in comparison to the rest of the house, and the tongue and groove panelling was rotten in places, so we tackled it while we had the main trades in. 

‘Everything was cream in here, including the carpet; new floor tiles were a must, along with a new basin with storage underneath for the kids’ toys. We kept the bath, painting it grey to match the vanity unit.'

SPONSORS